Min konst

tavla3

Att hålla tyger och trådar i mina händer har alltid väckt skaparlusten. Till att börja med traditionellt hantverk typ broderade dukar , virkade kuddar och eget designade kläder. Sedan tjugo år tillbaka har jag använt textila material och tekniker i konstnärligt gestaltande. Ofta tovar jag, ull kombinerat med siden, två olika kvalitéer, två viljor som interagerar. Ullen är för mig stum och jordnära, trogen och formfast. Siden eteriskt, ljusbärande och nära himlen. Det tovade stycket blir en broderimiljö där motivet formar sig med hjälp av tråd och nål. Jag broderar för hand, vilket tar lång tid och skapandet varar länge. Tiden lägger ett skimmer i konstverket.

Den kreativa processen börjar oftast med att slita isär och foga ihop. Tyger och trådars inneboende kvaliteer inspirerar, väcker tankar och känslor. Det är ett fysisk arbete men också en psykisk och känslomässig process. Att göra något helt av det som är trasigt är en av drivkrafterna. Det textila materialets formbarhet, textilens egna vilja och motstånd lockar mig. Att arbeta med olika textila strukturer, låta tiden och materialet forma sig i mina händer väcker minnen och erfarenheter. Ett konstverk, som jag är nöjd med, talar tillbaka, ger mig nytt perspektiv och lever sitt eget liv.

Min konst är inte avbildande även om realistiska inslag finns. Jag arbetar med symboler och metaforer både i färg, form, material och motiv. De senaste åren har det blivit alltmer intressant att utforska möjligheter att göra textil skulptur.

Mina bilder gestaltar möten mellan olika kvalitéer, mellan mina tankar och materialet, mellan jordiska kvalitéer och himmelska. Erfarenheter sprungna ur mitt kvinnoliv och andras. Livets styrka och skörhet fascinerar och är en ständig källa till inspiration.

Jag har deltagit i utställningar i Umeå, Skellefteå, Uppsala, Stockholm, Östersund, Örbyhus, Mariehamn, Enköpings konsthall, Nora och Åbo, de flesta har varit separatutställningar. Sedan tio år deltar jag varje påsk i Konst-på-väg i Tierps kommun. Jag har även deltagit i flera utställningar i konsthallen i Tierps bibliotek, senast våren 2015 i samband med presentationen av boken ”Om konsten och livet”, porträtt av 23 konstnärer i Uppland.

Hösten 2019 sökte jag medlemskap i Uppsala Konstnärsklubb och blev antagen. Det känns som en milstolpe, både spännande och utmanande. 

Välkommen till mitt galleri, där kan du se ett litet urval av min konst. 

Vill du se mer av min konst är du välkommen att besöka mig i min ateljé.