blogg

20190312

För några år sedan deltog jag i en utställning på Stockholms stadsmuseum. Det var föreningen Skapande broderi som inbjudits av museet att gestalta en utställning de visade med rubriken Skuggsidan. Den visade en historisk vandring bland Stockholms mörka brottsplatser, där olika hemska saker hade inträffat. Tanken var först att våra broderier skulle finnas i utställningen men det visade sig för svårt satt genomföra så vi fick visa våra broderier i ett angränsande rum. Lite tråkigt tyckte jag som försökte gestalt rädslor och tyckte att de passade bland brotten. Nu ska olika broderiutställningar som föreningen haft visas på Enköpings konstmuseum. En av mina konstverk kommer att vara med, det andra har jag sålt.

Så här ser det ut ungefär, hela bilden kom tyvärr inte med på fotot.

Rädslans boning. Broderi i ståltråds-raster.

20190308

Idag är det internationella kvinnodagen och jag har just lyssnat på klassisk morgon där man berättade om ett nystartat historiskt kvinnomuseum i Stockholm.Intressant att belysa vad kvinnor gjort genom historien eftersom huvudsakligen männens bravader blivit beskrivna.

Intressant upplägg också utan permanent plats ska museet dyka upp där det behövs.

Här är en liten bild jag gjorde för många år sedan som handlar om kvinnors historia.

kvinnotempel

20190306

Idag blev jag färdig med mina tre små broderade skulpturer. Tusen korsstygn och jag är nöjd med resultatet. Små ändringar gjorda i sista stund, ibland kan det bi fel med ett spontant ryck åt något håll utifrån en ny tanke. Men denna gång blev allt bra.

grattis på mors dag
motherhood
stenålder

20190305

För två år sedan höll min vän och formgivare Helena Hedström och jag som bäst på att färdigställa en liten diktsamling med sorgedikter som jag skrivit under flera år efter att min äldste son Robin dog för nu snart tio år sedan. Det passade bra att skriva poesi om det som annars inte gick att beskriva. Poesi behöver man inte förstå kognitivt, man kan förstå med i känslorna i stället.

Det blev en liten diktsamling till slut som jag lät trycka på Vulcan som är ett print on demand förlag.

Nu har det gått en tid och en del böcker har jag sålt eller delat med mig av. Det finns de som ger mig respons och tycker om dikterna vilket gör mig glad och tacksam. Som att de vill dela en erfarenhet av förlust och kanske känna igen sig och i bästa fall få sällskap i sin sorg.

Så här ser omslaget ut.

omslaget till min diktbok.

20190228

Nu är det redan sista dagen i februari. Jag har inte möjlighet att gå till ateljén idag. Sitter hemma och sorterar bilder som finns i datorn igen. Så många år och så många foton på allt som skapats. Hittade en fin närbild på ett konstverk som fanns med på utställningen på Galleri Fäktargubben på Åland för flera år sedan. Konstverket såldes av galleristen så jag vet inte var det tog vägen. Efter 20 år som verksam konstnär börjar det bli svårt att hålla reda på var allt tagit vägen. Känns roligt att medmänniskor har glädje av mina skapelser. Och mycket ligger fortfarande i lådor i väntan på att hitta hem.

detalj av broderi på tovat. Titel på detaljen blir idag ” det är vackert i mitten”

20190226

Det är så spännande att börja på ett nytt broderi-konstverk. Förra veckan tovade jag två grundtyger i samma färgskala varav ett visade sig bli en saga där det plötsligt dök upp en koltrast. Snart är det konstverket färdigt och jag började på det andra bakgrundsstycket idag. Får se vad som träder fram med hjälp av stygnen.

Äppel-temat där äpplet är en symbol för fruktbarhet och kunskap/erfarenhet finns som tanke. Förmodligen ligger en åldrande kvinna i trädkronan och vilar sig. Vi får se.

Närbild ur broderiet.

Detalj ur senaste broderiet.

20190222

Nu är det inte långt kvar till konst-på-väg. Nyss var det tre månader nu bara två. Det gäller att se vad som kan hinna bli färdigt och vad som ska vänta till nästa utställning. I maj ska jag ställa ut på bryggeriet i Nora tillsammans med andra kvinnors konst. Temat är kvinna och det är ju det jag sysslar med hela tiden. Tankar och känslor kring livet som kvinna, mina och andras.

Jag hittade en påbörjat broderi som väckte lite lust igen. Och det är ju det som är det livgivande i skapandet, att känna lust och glädje till det som blir till. Jag tog ett foto av en liten detalj, det är spännande att se hur stygnen bär sig åt.

detalj ur bilden som har arbetsnamnet ”himmelsfärd”

20190220

Idag har ordnat en bra plats att ta foton på i ateljén. Vid fönstret som vetter åt nordost är det fint ljus så det ska fungera bra hoppas jag.

Jag tog några bilder på prov och känner mig nöjd. Galleriet här på hemsidan behöver också uppdateras. Tänk att en dag lossnar motståndet av någon anledning och det som tidigare känts som ett berg att bestiga går lätt som en plätt. När tiden är inne föds det ny energi.

Närbild på en skulptur med namnet fågelprinsessa. Broderad och skapad sedan med tapetklister och hönsnät.
vardagsängel är en liten textilskulptur som funnits i världen några år.

20190214

Jag hittar fler bilder från kurser jag haft. Tovade vantar och annat från kurserna i samarbete med folkuniversitetet i Stockholm. Det var helgkurser från fredagkväll till söndag så deltagarna hann lära sig mycket. Så inspirerande att se vad andra hittar på med den kardade ullen från Åddebo.

En deltagare tovade t om vantar vilket inte är det lättaste.

20190214

Så roligt det är att hitta gamla bilder i datorn. Ambitionen var idag att bringa lite ordning bland bildmappar och jag hittar då vackra foton från en tovningskurs jag ledde i Arådalen 2015. Fina dagar i gemenskap med kvinnor från Östersundstrakten. Underbart vacker natur och vackra alster blev det också som synes nedan.

Våra tovade produkter hänger på tork i Arådalaen.

20190213

Idag har jag fotograferat hela skåpet igen. Tänker att jag ska göra en poster av bilden och vykort. Så här ser det ut nu.

Bild på dockhus.
Det finns flera rum i mitt hus.

20190212

När jag komponerar och tovar tyger till produkter eller bakgrund till ett broderi blir det inte alltid som jag tänkt. Det blir spillbitar och vackra små tygbitar över och av dem syr jag små gömmor. Jag brukar sälja dem på utställningar och ofta får jag frågan vad de ska användas till.

Min tanke är att använda gömmorna som finns i varierande storlekar som vacker och miljövänlig förvaring. Det finns mycket som ligger framme som inte är så vackert att titta på, bankdosan t ex den kan man ju stoppa i en gömma så får den ligga som ett smycke samtidigt som den bringar ordning. I handväskan fungerar gömmor som förvaring av allt möjligt; läppstsiftet näsduk eller en liten hemlighet.

I förra veckan träffade jag en god vän som använde sin gömma till att förvara kortleken.

Exempel på tovade gömmor

20190206

Idag skulle jag åkt till Historiska museet i Stockholm för att brodera medeltida bottensöm tillsammans med andra brodöser i föreningen Skapande broderi. Men orken räckte inte riktigt, jag jobbar på med skulpturer till konst-på-väg samt utställningen i Nora i maj.

När jag stod där vid skyltfönstret med kamerastativet så hade jag denna utsikt genom fönstret.Strålande solsken, jag längtar ut!

Och jag fortsatte fotografera rummen i dockskåpet för att någon gång bli nöjd med en bild så den går att trycka. Det är mycket svårt och tålamodsprövande tycker jag, men jag lär mig lite mer för varje gång vad jag ska tänka på för att få det rätta uttrycket. Rummen behöver också renoveras ibland så det tar sin lilla tid.

Tovade stenar i motljus

20190129

tovade mobilfack

Min kompis Sonia som bor i Skellefteå bad mig tova några mobilfack eftersom deras mobiler fryser i -20 grader. Så jag har tillverkat några som ser ut som ovan

20190121

Nu har jag kommit igång att fotografera ”dockskåpet” rum för rum. Erik har hjälpt mig i helgen och idag har försökt själv. Inser att foto är en konst för sig men det känns i alla fall spännande att se om det är en bra idé att fotografera skåpet för att sedan göra utskrifter och rama in. För ett par år sedan såg jag en utställning i Stockholm, där konstnären Batte Sahlin, hade både fotograferat och målat av sina skulpturer i ny miljö. Spännande tyckte jag då.

Så här blev bilden idag av det översta rummet i skåpet.

20190116

I helgen har jag bekantat mig med en form av torrnålsgrafik. Vi träffades i  Eva Jonassons fina ateljé i Tobo. Eva, Ingrid Orlowski och Ann-Britt Stigsdotter alla konstnärer och medlemmar i Östhammars Konstnärsförening. Jag var den enda nybörjaren, lärde mig en hel del under två dagar.

Resultaten blev inte så lyckade kanske men jag får väl vara nöjd med detta första försök. Glad blev jag över ett äpple som till slut blev till. Det kanske kan passa någon gång bland mina ”Eva och Maria” bilder. Äpplet som symbol för kunskap, fruktbarhet och kvinnlighet.

 

20190111

Nu har det i all hast gått drygt tre år sedan jag sist skrev något på min hemsida. Mycket har hänt sedan sist förstås. Jag har bl a arbetat i Uppsala på Ebbagården som arbetsterapeut. Det har varit intressanta och utvecklande år med många möten. På Ebbagården bor fantastiska människor och det har varit en ära att få lära känna dem en smula.

Sedan december arbetar jag med Rödhaken igen. Planer finns att utveckla idéen med Leke-konst, dvs vackra och fantasifulla saker att leka med eller låta sig inspireras av om man är barn eller vuxen. Ännu så länge har jag tovat en sångpåse med sånger i form av små djur. Lilla Vilja är provanvändare, Vilja dotter till min kollega på Ebbagården.

Min plan är att allt tillverkas i återbrukade tyger, ekologiska tyger och att varje sak är unik. 

Inför konst-på-väg 2019 har jag tillverkat ett slags dockskåp med rum där olika scener ur ett kvinnoliv gestaltas. Ännu inte riktigt färdigt, så här der det ut för närvarande.

bild av dockskåp

 

20150615

I helgen har jag fått hjälp av Björn att lära mig uppdatera min hemsida själv. Det känns så bra att jag äntligen tagit ansvar för detta.

Nu ska jag försöka fylla denna blogg med tankar och information kring det som händer i min arbete med konst och kurser. Just idag har jag blivit tillfrågad om att ha en broderikurs på ABF i Stockholm i september.

Och i förra veckan blev jag inbjuden att inspirera i tovande i Oviksfjällen i augusti. Närmare bestämt i Arådalen där jag ställde ut konst med Mariatema för fem år sedan. Detta konstverk  ”Tempelgång” blev då kvar hos Gunilla Jansson, präst i Östersund.

tempelgang

2 reaktion på “blogg

 1. Sonia Sundström

  Sångväska med figurer (ofta plastleksaker) används oxå i kyrornas förskolor – jättebra och aktuellt alternativ i dagens miljödebatt!
  Kontakta församlingar!

  Svara
  1. rodhaken Inläggsförfattare

   Tack min vän. Jag ska tänka på det och höra av mig till kyrkan som ju ska visa vägen. Kram på alla hjärtans dag!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *